5 Aralık 2020 Cumartesi

VELİLERE DÖNÜŞÜMLÜ EĞİTİM İZNİ VERİLSİN

İçişleri Bakanlığının yayınladığı genelgeye göre okul öncesi kurumlarda (anaokulu ve kreş) eğitime ara verilmesi ile ilgili önemli sorunlar ve çelişkiler yer almaktadır. Bu kurumları diğer eğitim kurumlarından ayıran temel özellik çocuklara bakım hizmeti de veriyor olmalarıdır. Ayrıca bu dönemde çocuklar özbakım becerilerine sahip değillerdir. Çalışan ebeveynlerin çocuklarına bakamayacakları göz önüne alındığında alınacak kararların aileleri de düşünerek verilmesi önemlidir.

Eğitime ara verilen dönemlerde velilere de dönüşümlü olarak eğitim izni verilmelidir. Aksi takdirde çalışan ebeveynlerin çocuklarına kim bakacak? Özel kreş ve anaokullarında eğitime devam edilerek, kamu okullarında eğitime ara verilmesi ebeveynlerin özel kurumlara yönelmesine neden olacak ve bu kurumlarda yoğunluk yaşanacaktır. Bu durum salgın açısından risk oluşturacağı gibi, eğitimde fırsat eşitliğini de yok edecektir. Aynı şekilde anaokullarının kapatılıp kreşlerin açık tutulması da benzer bir yığılmaya ve eşitsizliğe neden olacaktır. Dolayısıyla okulöncesi eğitim kurumları bir bütün olarak değerlendirilmeli ayrı uygulamalara son verilmelidir.

Yüz yüze eğitime ara verilmesi yerinde bir karar olmakla birlikte öğrencilerin, velilerin, öğretmenlerin, çalışanların ve özel kurum sahiplerinin sorunlarına çözüm üretilmemesi başka sorunlara neden olmaktadır.

Okulöncesi ve kreşlerde yüz yüze eğitime ara verilmesi ile ortaya çıkan ve çıkacak olan sorunların çözümü için;

1- Her ikisi de çalışan velilere ücretli olarak birer hafta arayla dönüşümlü eğitim izni verilmelidir.

2- Öğretmenlerin öğrencileri ile uzaktan öğretime devam edebilmeleri ve gelişimlerini takip etmeleri sağlanmalı; öğretmen ve yardımcılarının ders ücretleri aksatılmadan ödenmelidir.

3- Özel kreş ve anaokulu olan ve sadece eğitimle ilgilenen kurum sahiplerinin kira giderleri, SGK primleri, vergiler vb. giderleri karşılanmalıdır.

4- Kantinlerden alınan kiralar dondurulmalı, servisçilerin giderlerinin bir kısmı karşılanmalıdır.

5- Anaokul ve kreşlere velilerin ödediği aidatlarının %50 si yüz yüze eğitimin yapılmadığı aylarda devlet tarafından karşılanmalıdır.

6- Okulöncesi kreşlerde ikili uygulamaya son verilmeli; kamu-özel, anaokulu-kreş ayrımı yapılmamalıdır.

Yıldırım Kaya

CHP Ankara Milletvekili

5 Aralık 2020

 

 

Hiç yorum yok: