24 Aralık 2020 Perşembe

OHAL Komisyonu Lağvedilmelidir

Haksız ve hukuksuz işinden ihraç edilen ve dosyaları OHAL Komisyonunda bekletilen kamu emekçilerinin sorunlarını gündeme taşımak için Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonunun (KESK) düzenlediği basın toplantısına; HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, KESK Eş Genel Başkanları Aysun Gezen ve Mehmet Bozgeyik; KESK MYK üyesi İlhan Yiğit ile birlikte katılarak görüşlerimizi paylaştık.

Basın toplantısında yaptığım açıklamama:

OHAL Komisyonu Lağvedilmelidir

15 Temmuz 2016’da FETÖ’nün darbe girişimini fırsata çevirenler demokrasiyi askıya alıp OHAL ilan ettiler. Bağımsız yargıyı askıya almak için kurdukları Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu (OHAL Komisyonu) hala iş başında. Görev süresi birer yıl uzatılarak yargıyı askıya almaya devam ediliyor.

OHAL Komisyonunun adalet dağıtmak ya da adaletin en kısa zamanda tecelli etmesi için kurulmadı. Tam aksine adaleti geciktirmek, uluslararası mahkemelere başvurunun önünü kesmek, insanları yıldırmak, buradan çıkan olumsuz karardan sonra sil baştan mahkemelere başvuru yapmak zorunda bırakmak ya da çıkan olumlu kararlar uygulanmadığı için yeniden mahkemelere başvuruyu sağlamamak için kuruldu.

Çünkü adı üstünde mahkeme değil, bir komisyon! Bağımsız değil direk AKP ve onun Genel Başkanına saraya bağlı bir kurum…

Biz OHAL Komisyonunun süresinin uzatılmaması gerektiği defalarca dile getirdik, TBMM’de defalarca soru önergeleri verdik. Ancak taleplerimiz bugüne kadar dikkate alınmadı.

Çünkü saray bağımsız yargıyı askıya aldı. FETÖ’nün darbe girişimini fırsata çevirerek tüm muhalefetle birlikte kamu çalışanlarına da gözdağı vermek, ihraç etmek görevden uzaklaştırmak için kendine uygun bir yapı kurdu.

Özellikle de KESK ve KESK’e bağlı sendika üyelerini hedef alan Saray hükümeti, OHAL Komisyonunda da dosyalarını bekleterek yargı yolunu kapattı.

OHAL Komisyonu Başkanı ile çeşitli zamanlarda görüşerek işlemlerin hızlandırılması gerektiği, geciken adaletin adalet olmayacağını söyledim. Ancak OHAL Komisyonu son dönemde Covid-19 pandemisini de bahane göstererek çalışmalarını daha da yavaşlattı. Teknolojinin kullanıldığı bir dönemde bu gerekçelerin gerçekliği yoktur.

OHAL Komisyonunun verdiği olumlu kararlar dahi yürütme tarafından uygulanmıyor. Göreve iade edilenler göreve başlatılmıyor.

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu 2019 raporunda, “Komisyonca, yargı mercileri tarafından verilen kararlar UYAP sistemi üzerinden takip edilmekte, haklarında takipsizlik ve beraat kararı verilen başvurular öncelikli olarak incelenmektedir.” denilmektedir. Ancak, haklarında takipsizlik ve beraat kararı verilen kişilerin dosyaları hala bekletilmektedir.

KESK’e bağlı sendikaların üyesi olan çalışanların ve kamuoyunda “Barış Akademisyenleri” olarak bilinen, Anayasa Mahkemesinin de barış talebini ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdiği Akademisyenlerin dosyaları hala bekletiliyor.

Mahkeme niteliği taşımayan, hukuku ayaklar altına alınarak kurulan OHAL Komisyonunun görev süresi uzatılmamalıdır. KESK’i susturmak için ihraç edilen üyeleri derhal göreve iade edilmelidir. Göreve iade kararı verilen kamu çalışanları derhal göreve başlatılmalıdır.

Buradan OHAL Komisyonuna ve saray hükümetine bir kez daha sesleniyorum, askıya aldığınız adalet bir gün size de lazım olur. Hukuku askıya alıp, kişilere özel çıkardığınız kanunlarla yönettiğiniz bu adalet sistemi bir gün sizi de tartar.

Yıldırım KAYA

CHP Ankara Milletvekili

24 Aralık 2020

 

Hiç yorum yok: