21 Aralık 2020 Pazartesi

HAMZA YERLİKAYA’NIN SAHTE DİPLOMASINI SORU ÖNERGESİ İLE MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDIM

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Anayasa’nın 98, TBMM İçtüzüğü’nün 96 ve 99’uncu maddelerine uygun olarak, T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. 21.12.2020

Yıldırım KAYA 
Ankara Milletvekili

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı, Vakıfbank Yönetim Kurulu Üyesi, AKP 23. Dönem Milletvekili ve eski güreşçi Hamza Yerlikaya’nın lise diplomasının sahte olduğu; üniversiteye de sahte lise diplomasi ile kayıt yaptırdığı, gerçekte ise ortaokul mezunu olduğu; 19 yıldır gizlenen mahkeme kararına Cumhuriyet Gazetesi’nin ulaşmasıyla 18.12.2020 tarihinde ortaya çıkmıştır.

Hamza Yerlikaya’nın diplomasının sahte olduğuna, Ankara 7. Ceza Mahkemesi tarafından 22.02.2001 tarihinde karar verilmiştir. Kendisi de mahkemede, ‘Tanımadığı bir şahsın İmrahor Meslek Lisesi’nden alınmış diplomayı kendisine verdiğini, bu diploma ile Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’na kaydını yaptırdığını’ söylemiştir.

Sahte lise diploması ile üniversiteye kayıt yaptırıp mezun olan Hamza Yerlikaya, üniversiteden aldığı diplomayı kullanarak kamuda çeşitli kademelerde yıllarca görev yaparak maaş almıştır. Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığı, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcılığı, Vakıfbank Yönetim Kurulu Üyeliği bu görevlerden bazılarıdır.

Hamza Yerlikaya TBMM’deki Milletvekili biyografisinde ve Vakıfbank Yönetim Kurulu biyografisinde üniversite mezunu, Gençlik ve Spor Bakanlığı sitesindeki biyografisinde ise Yüksek Lisans mezunu olarak görülmektedir.

Bu bilgiler kapsamında;
1. Diplomasının sahte olduğu ortaya çıkan Hamza Yerlikaya’nın Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcılığı ve Vakıfbank Yönetim Kurulu Üyeliği devam etmekte midir?
2. Hamza Yerlikaya görevlerine devam etmekte ise bu uygulama kanunlara aykırı değil midir?
3. Hamza Yerlikaya görevlerinden alınacak mıdır?
4. Cumhurbaşkanlığına ve değer kamu kurumlarına sahte diploma veren Hamza Yerlikaya hakkında bir inceleme başlatılmış mıdır?
5. Cumhurbaşkanlığı tarafından Hamza Yerlikaya hakkında suç duyurusunda bulunulmuş mudur?
6. Hamza Yerlikaya’nın kamunda elde ettiği haksız kazançlar faiziyle birlikte geri alınacak mıdır?
7. Hamza Yerlikaya’nın; TBMM, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Vakıfbank’ın resmi sitelerinde yer alan biyografilerinde halen üniversite mezunu olarak gösterilmesi ne anlama gelmektedir?

Hiç yorum yok: