9 Haziran 2021 Çarşamba

LGS SORULARININ ÇALINMASINA İLİŞKİN SUÇ DUYURUSU DİLEKÇESİ

 

ANKARA CUMHURİYET SAVCILIĞI’NA 

ŞİKAYETÇİ                        : Yıldırım KAYA /T.C. No :………………....

                 TBMM Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Ankara

VEKİLİ                                   : Av. Mehtap Biçer Dönmez

                                        İzmir cad. 36/9 Kızılay/Ankara

ŞÜPHELİ                                :1-Ziya Selçuk

                      Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanı 

                    2-Hamza Aygün

                   Kırıkkale İl Milli Eğitim Şube Müdür Yardımcısı Kırıkkale 

                                                3-Sınav güvenliğini sağlamayan, sınavda usulsüzlük yapan, sınava girme                                                 hakkını engelleyen kişiler 

SUÇ : Sınav güvenliğini sağlayamama, sınav sorularının çalınması, sınava girme hakkının engellenmesi, eğitimde fırsat eşitliğini engelleme suçu                                               

DELİLLERİMİZ: 

AÇIKLAMALAR:

1-2021 Yılı Liseye Geçiş (LGS) Sınavı 06. Haziren 2021 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmiştir. Ancak yine sınavlara gölge düşürülmüş, kimi Milli Eğitim İl Müdürleri, başarı oranı düşük öğrencileri işaret ederek okul müdürlerini bu veliler ile görüşülerek, çocukların sınava girişi engellenmiştir. Sorular çalınmış, sınav esnasında kimi velilere sınav kitapçığı/sorular whatsapp üzerinden gönderilmiştir. Sınav yapılan okulda muhtarlık seçimi yapılmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı ile organik ilişkisi olan Sinan Kuzucu Yayınları’nın soru kitapçığında yer alan sorulardan birçoğu, direkt 2021 LGS sorusu olarak sınav kitapçığında yer almıştır. Sınav güvenliği sağlanamamış, belli yayınevi tarafından hazırlanan sorular direkt olarak sorulmuş, bizzat bakanlık tarafından “başarısız” diye tabir edilen öğrencilerin sınava girmeleri engellenmiştir.

2-Halıcıoğlu İşitme Engelliler Ortaokulu (Beyoğlu İstanbul ) okulunda, sınav devam eder iken 746922 bina no, 1 nolu salonda bulunan kitapçıkta yer alan soruların whatsapp üzerinden velilere ve veli guruplarına gönderilmiş olup, sınav soruları çalınmış, sınav güvenliği tehlikeye atılmış, eğitimde fırsat eşitliği ve eğitim hakkı engellenmiştir.( Veliler tarafından gönderilen soru kitapçığı whatsapp görüntüleri)

3- Kırıkkale İl Milli Eğitim Şube Müdür Yardımcısı Hamza Aygün okul müdürlerine hedefi olmayan öğrencilerin LGS’ye girmesini engelleyin mesajı göndermiştir. Hamza Aygün gönderdiği mesajda, “Kıymetli ortaokul müdürlerimiz biliyorsunuz ki önümüzdeki hafta sonunda LGS sınavı var. Daha önce de paylaştığımız gibi bu sınavda herhangi bir hedefi olmayan ya da ders durumu istenmeyen durumda olan öğrencilerimizin velileri ile istişare edilerek sınava katılmamaları yönünde yönlendirme çalışmalarımızı ivedilikle takip edelim, çünkü sene boyu verilen emekler hedefsiz öğrencilerimizin sınava katılımı ile ortalamalarınız oldukça aşağılara düşmektedir. Bundan dolayı 8. sınıf öğrenci sayımız ve bu konu ile ilgili görüş yapılan öğrenci veli görüşmelerinin her okul müdürümüz tarafından hassasiyet ile üzerinde durulması ve bir liste halinde tarafımıza bildirilmesi hususunda gereğini bilgilerinize rica ederim.” ifadelerine yer vermiştir.

Öğrencilerin direkt başarısından sorumlu olan Milli Eğitim Müdürlüğü başarısızlığı 12-13 yaşındaki çocuklara fatura ederek,  bu çocukların velilerine baskı kurmak sureti ile çocukların sınava girmesini engellemiştir.  Eğitimde fırsat eşitliği, sınava girme hakkı engellenmiştir.

Öğrencilerin “hedefi olmayan”, “hedefi olan” “başarılı”, “başarısız”, “nitelikli”, “niteliksiz” kategorilerine ayrılarak LGS’ye girmelerinin engellenmesi suçtur.

4- Kayseri Melikgazi ilçesine bağlı Besime Özderici İlkokulu'nda, 2021 LGS sınavı ile aynı gün ve saatlerde, Alpaslan Mahallesi muhtarlık seçimi yapılarak, sınava giren çocukların gürültü ve uygunsuz sınav ortamından dolayı sınav başarısı tehlikeye atıldığı, gibi çocukların ve sınavın güvenliği tehlikeye atılmış, eşitlik ilkesi zedelenmiş, telafisi mümkün olmayan zarara sebebiyet verilmiştir.

5- Milli Eğitim Bakanlığı ile yakın ilişkisi bulunan, Sinan Kuzucu Yayınevi’ne ait kitaplarında yer alan soruların 2021 LGS sınav soru kitapçığında birçok soru birebir aynı olup, Sinan Kuzucu yayınevi kitapları ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın soru kitapçığı aynı çizgi ve renklerde hazırlanmış olup, belli kişi ve kurum ve gruplara ayrıcalık sağlamıştır, yakın tarihte  uygulamaları hatırlatmıştır. Özellikle 2021 LGS soru kitapçıkları ile Sinan Kuzucu yayınevi kitapçıklarının incelenmesini talep ediyoruz. Yine Sinan Kuzucu  Yayınevi sahibi Sinan Kuzucu ile yapılan röpartaj ekte olup  soru kitapçığı ile birebir aynı şekilde renkte  kitapları bulunduğunu, soruların %35-40 kendi kitapçıklarında  yer alan sorulardan  oluştuğuna ilişkin beyanları mevcuttur.

6-Yukarıda açıkladığımız nedenler  ile  ve resen yapılacak incelemeler sonucunda 06.06.2021 tarihinde yapılan LGS  sınavı  , hukuka aykırı olarak  yapılmış,  sınav güvenliği sağlanmamış, soru kitapçıkları çalınmış, alenileştirilmiş, belli işi ve gruplara gönderilmiş,  “başarısız “ olarak değerlendirilen öğrencilerin sınava girmesi engellenmiş,  belli yayınevine ait sorular direkt sınavlarda sorulmuş, eşitlik ilkesi zedelenmiş,  bazı gruplara iltimas geçilmiş olup, bir sınavda yapılacak tüm ihlaller gerçekleştirmiştir. Sınav güvenliğini sağlamayan, belli kişi ve gruplar lehine soru hazırlayan, eşitlik ilkesini zedeleyen, sınava girme hakkını engelleyen, şüphelilerin cezalandırılmasını talep etme zorunluluğu doğmuştur.

DELİLLERİMİZ :

1- Sınav devam eder iken . Veliler tarafından gönderilen soru kitapçığı whatsapp görüntüleri,

2- 2021 LGS soru kitapçıkları 

3- Sinan Kuzucu Yayınevi sahibi Sinan Kuzucu ile yapılan röportaj

4- Sinan Kuzucu Yayınevine ait kitapların getirilmesini talep ediyoruz, Sinan Kuzucu yayınevine ait kitapçık ile 2021 LGS soruları arasındaki benzerlik arasında bilirkişi incelemesi yapılmasını talep ediyoruz. 

5- Kayseri Melikgazi ilçesine bağlı Besime Özderici İlkokulu'nda, 06.06.2021 tarihinde sınav ile aynı gün ve saatlerde muhtarlık seçimi yapıldığına ilişkin kayıtların getirilmesini talep ediyoruz

6- Kırıkkale İl Milli Eğitim Şube Müdür Yardımcısı tarafından okul müdürlerine gönderilen Whatsapp mesajı ; ( Türkcell, Vodofone, Türk Telekom ve diğer tüm GSM şirketlerinden) bu yazışmaların getirilmesini talep ediyoruz

7- Her tür yasal delil

HUKUKSAL NEDENLER : TCK ve her tür yasal mevzuat 

SONUÇ VE İSTEM: Yukarıdaki açıklamalarımız,  mahkemece resen yapılacak incelemeler,  getirilecek deliller birlikte değerlendirilerek, sınav güvenliğini sağlamayan, belli kişi ve gruplar lehine soru hazırlayan, eşitlik ilkesini zedeleyen, sınava girme hakkını engelleyen, şüphelilerin cezalandırılmasını talep ediyoruz. Saygılarımızla 

Yıldırım KAYA




 







 


Hiç yorum yok: