24 Temmuz 2020 Cuma

İZMİR VALİLİĞİNİN LOZAN ANMASINI YASAKLANMASINI TBMM’YE SORU ÖNERGESİ VEREREK İÇİŞLERİ BAKANINA SORDUM

İzmir Valiliğinin Lozan Anmasını Yasaklanmasını TBMM’ye Soru Önergesi Vererek İçişleri Bakanına Sordum

24 Temmuz Lozan Barış Antlaşması’nın 97. yılı kutlamaları çerçevesinde, Atatürk Anıtına çelenk koyulması ve basın açıklaması yapılması; ayrışma, kargaşa ve asayış gerekçe gösterilerek İzmir Valiliği tarafından yasaklanmıştır. Konuyu Meclis gündemine taşımak için İçişleri Bakanı Süleyman SOYLU tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını için TBMM’ye bir soru önergesi verdim.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Anayasa’nın 98, TBMM İçtüzüğü’nün 96 ve 99’uncu maddelerine uygun olarak, İçişleri Bakanı Süleyman SOYLU tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. 24.07.2020

Yıldırım KAYA
Ankara Milletvekili

İzmir Valiliği tarafından, 24 Temmuz Lozan Barış Antlaşması’nın 97. yılı kutlamaları çerçevesinde, Atatürk Anıtına çelenk koyulması ve basın açıklaması yapılması; ayrışma, kargaşa ve asayış gerekçe gösterilerek yasaklanmıştır.

İzmir Valiliği “Valiliğimize ulaşan bilgiler doğrultusunda İlimizde böyle etkinliklerin yapılması halinde toplumsal ayrışma ve kargaşaya neden olabileceği değerlendirildiğinden kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi temel hak ve özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin ve genel asayışın korunması yaşanabilecek her türlü olumsuzluk önüne geçilebilmesi amacıyla, Lozan Antlaşması yıldönümünü kutlama kapsamında İlimiz genelinde açık alanda gerçekleşebilecek yürüyüş, basın açıklaması, oturma eylemi, stant açma, bildiri dağıtma, çelenk sunma vb. eylem ve etkinliklerin İzmir İli ve İlçelerinde 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu gereğince…” yasaklandığını duyurmuştur.

Benzer yasaklar farklı il ve ilçelerimizde de uygulamaya sokulmuştur.

Emperyalizme karşı en büyük diplomatik zaferin kazanıldığı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş belgesinin ve Anadolu’nun tapusunun alındığı gün olan, 24 Temmuz Lozan Barış Antlaşması’nın 97. Yılı kutlama etkinliklerinin “asayış” sorunu olarak görülmesi ve sudan bahanelerle yasaklanması kabul edilemez.

Bu bilgiler kapsamında;
1. İzmir Valiliği ve diğer il valiliklerince, Türkiye’nin tapusu 24 Temmuz Lozan Barış Antlaşması’nın 97. yılı kutlamaları çerçevesinde, Atatürk Anıtına çelenk koyma etkinliklerinin yasaklanmasındaki amaç nedir?
2. Lozan Barış Antlaşması’nın 97. yılı anma etkinliklerini asayış sorunu olarak değerlendirip yasaklayan, İzmir ve diğer il valileri hakkında yasal işlem başlatılacak mıdır?
3. 24 Temmuz Lozan Barış Antlaşması yıl dönümü çerçevesinde, Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün anılmasını yasaklayan valiler görevden alınacak mıdır?
4. Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e, Cumhuriyetimizin değerlerine ve tarihine sahip çıkmayan kişilerin, “Türkiye Cumhuriyeti Valisi” olarak atanması uygun mudur?

Hiç yorum yok: