23 Temmuz 2018 Pazartesi

Darbe Ürünü YÖK Bile AKP’nin Darbe Yasalarının Sorumluluğunu Almak İstemiyor


Darbe Ürünü YÖK Bile AKP’nin Darbe Yasalarının Sorumluluğunu Almak İstemiyor
AKP’nin OHAL’i kalıcı hale getirmek için Adalet Komisyonu’na sunduğu yasa teklifi, diğer partilerin görüşleri dikkate alınmadan, hızla komisyondan geçirildi. Yasa teklifiyle, OHAL koşullarında olduğu gibi, kamudan ihraçların 3 yıl daha devam edeceği hükmü getiriliyor.

Teklifinin 23. Maddesiyle YÖK’e 3 yıl boyunca üniversitelerden akademisyenleri ihraç etme yetkisi veriliyor.

Ancak getirilen yasa teklifi YÖK’ü bile isyan ettirdi. Böylesine antidemokratik düzenlemelerle, akademisyenlerin üniversiteden ihracı konusunda sorumluluk almak istemeyen YÖK, düzenlemeye karşı çıktı.

YÖK, akademik kadroların üniversiteler tarafından alındığını, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmalarının da ilgili üniversiteler tarafından yapıldığını, İhraçların da üniversiteler tarafından yapılması gerektiğini söyledi. YÖK tarafından verilen ihraç kararlarının yerel ve uluslararası mahkemelerde savunulmasının zorlaşacağı açıklamasını yaptı.

Altını çizerek dikkatinizi çekmek istiyorum, YÖK yaptığı itirazla, akademisyenlerin ihraç edilmesine karşı çıkmıyor, ihraç yetkisinin kendisine verilmesine karşı çıkıyor.

Tabii ki YÖK’ten, yargısız infazlara karşı çımasını, evrensel hukuku, adaleti, insan haklarını savunmasını beklemiyoruz. Ancak kendisi de “darbe ürünü” olan YÖK’ün bile, AKP’nin “darbe ürünü” yasalarının sorumluluğunu almak istememesi, ibretlik bir durumdur.

Bugüne kadar 6 binin üzerinde akademisyen üniversitelerden ihraç edildi. YÖK sorumluluk almak istemiyor.

Akademisyenlerin, mahkemelerde kendilerini savunma hakları yok, neyle suçlandıklarını bilmiyorlar… Haklarında takipsizlik kararı verilenler ve açtıkları davaları kazananlar dahi görevlerine iade edilmiyor.

AKP, OHAL’i kaldırmamıştır!

OHAL’i 3 yıl daha uzatmak için darbe yasası çıkartmak istiyor.

Darbecilere de, darbe hukukuna da, darbenin kurumlarına da boyun eğmeyeceğiz…

Yıldırım Kaya
CHP Parti Meclisi Üyesi
Ankara Milletvekili
23 Temmuz 2018

Hiç yorum yok: