4 Nisan 2021 Pazar

BULGARİSTAN SEÇİMLERİ:TÜRKİYE'DE OKUMA YAZMA BİLMEYENLER OY KULLANAMIYOR

BULGARİSTAN SEÇİMLERİ:TÜRKİYE'DE OKUMA YAZMA BİLMEYENLER OY KULLANAMIYOR

Bugün Bulgaristan’da yapılan seçimler için çifte vatandaşlık hakları bulunan Türkiye’de yaşayan Bulgaristan göçmeni vatandaşlar da oy kullanıyor. Ankara’da oy kullanan vatandaşları sandık başında ziyaret ederek yaşadıkları sorunları dinledim. Çifte vatandaşlığı olan Bulgaristan göçmenlerinin oy kullanmasını engellemek için Ankara’da sadece iki sandık kurulmuş.

Türkiye’de oy kullanma hakkına sahip 500 bin vatandaş var;  anacak AB ülkeleri dışındaki ülkelerde yaşayanlara Bulgaristan yasalarına göre 35 sandık kurma sınırı getirilmiş. Bu sayı bir milyon da olsa, 50 binde olsa 35 sandıkla sınırlı. Bu durum vatandaşın oy kullanma hakkının elinden alan antidemokratik bir uygulamadır.  CHP olarak bu konuyu uluslararası boyuta taşıyarak, uygulamanın yanlışlığının düzeltilmesi için girişimde bulunacağız. 

Türkiye’de bulunan Bulgaristan’ın sadık sorumlusu listede adı bulunmayan ve de okuma yazma bilmeyen vatandaşın oy kullanması için belgeyi tercüman aracılığı ile doldurma hakkını okuma yazması olmadığı için kabul etmiyor. “Okum yazma bilmeyenler oy kullanamaz diyor.” 

Bu uygulama insan haklarına aykırıdır. Türkiye’de yaşayan Bulgaristan göçmenlerinin Bulgaristan’da demokrasiye sahip çıkmalarının önü kesilmek isteniyor. Biz CHP olarak Türkiye’de de Bulgaristan’da da demokrasiyi savunuyoruz.

Demokrasinin olmadığı yerde, IRKÇILIK hortluyor.

Yıldırım KAYA

CHP Ankara Milletvekili 

4 Nisan 2021

Hiç yorum yok: