1 Nisan 2021 Perşembe

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNİN SÜRESİ UZATILSIN

 KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNİN SÜRESİ UZATILSIN

CHP’nın sendikacı Milletvekilleri Kısa Çalışma Ödeneğinin süresinin uzatılmasını istedi.

Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, İzmir Milletvekili Kani Beko ve Muğla Milletvekili Süleyman Girgin TBMM’de ortak basın toplantısı düzenleyerek, 31 Mart’ta bitirilen Kısa Çalışma Ödeneği süresinin uzatılmasını istedi. 

Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya (KESK/Eğitim Sen Kurucu Başkanı) yaptığı açıklamada, “Pandemi koşulları ağırlaşarak devam ederken Kısa Çalışma Ödeneği’nin kaldırılması işsiz sayısını daha da artıracaktır. İşverenlerin dayanma gücü kırılacak, üretimin durmasına ve üretim yapan işyerlerinin hızla kapanmasına neden olacaktır.” dedi.

 “Soruyoruz size, pandemide hangi koşullar iyileşti de Kısa Çalışma Ödeneği’ni kaldırdınız?” diyen Kaya, “Pandemi mi sona erdi? Ekonomik kriz mi bitti? Toplumun tüm kesimleri mi aşılandı? Kapalı olan işyerleri normal üretime mi geçti? İşsizlik sayıları mı azaldı? Hangi gerekçelerle Kısa Çalışma Ödeneği’ni sonlandırdınız?” dedi. 

“Saray iktidarı, işçinin birikiminden günde 47 liranın işçiye ödenmesini çok görüyor… “ diyen Kaya, “Siz kimin parasını kime vermiyorsunuz. İşsizlik Fonu işsiz kalan işçiler için oluşturulan bir fondur. Bu günlerde kullanılmayacaksa, ne zaman kullanılacak? Nerelerde kullanılacak? Kimin için kullanılacak?” diye sordu. 

Kaya, “Bugün yapılması gereken Kısa Çalışma Ödeneği’nin asgari ücret seviyesine çıkartılarak, 2021 yılı sonuna kadar ödenmesine devam edilmesidir. 2022 yılında da değişen koşullara göre ödenip ödenmeyeceğine karar verilmelidir.” Çağrısında bulundu.

İzmir Milletvekili Kani Beko (Önceki dönem, DİSK Genel Başkanı) yaptığı açıklamada, “Çok açık ve nettir ki; bu durum büyük bir işsizlik dalgasına neden olacaktır. Pandemi koşullarında zaten açlıkla, yoksullukla boğuşan milyonlar bir kez daha açlığa, sefalete terk edilecektir. İşten çıkarmalar artacağı için, işsizlik daha da çok artacaktır.” dedi.

“14 milyona yakın işçinin 6.2 milyonu yani yüzde 44 oranında işini, gelirini kaybetti.  Bu süreçte yani 1 yıldan bu yana sendikalara üye olan işçiler, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymadıkları gerekçesiyle 25/2 maddesi çıkış kodu olan 29 ile işten atıldılar. Bu işçiler tekrar işlerine dönmelidirler.” diyen Beko, “Pandemi sürecinde yüzbinlerce çalışan sözde işten atılmadı ama ücretsiz izne çıkarıldı. Bu uygulama da derhal sonlandırılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Beko, “İşten atmalar yasaklanmalıdır, Kod 29’un kullanılması engellenmelidir. Çalışma saatleri, ücretlerde kesintiye gitmeden azaltılmalıdır. İşçilere ücretsiz-yaygın testler yapılmalı, vakaların arttığı işyerlerinde üretime ara verilmelidir. Evden çalışan işçilerin çalışma saatleri düzenlenmeli ve iş için yaptıkları harcamalar karşılanmalıdır. Tüm çalışanların bir an önce aşı olmaları sağlanmalıdır.” dedi. 

Muğla Milletvekili Süleyman Girgin (Önceki dönem,  Maden-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı ) “2020 Mart’ından bu yana AKP’nin pandemi ile trajik imtihanına şahit olduk. Trajikti çünkü; diğer ülkeler çubuğu sosyal devlet olmaya bükerken; AKP tam bir vurdumduymazlıkla vatandaşlarımızı kendi kaderine terk etti. Trajikti çünkü; vatandaşlarımız canı ve cüzdanı arasına sıkışmışken, tek kalemde yandaşın milyarlarca liralık vergi borcunu silen, her sene bütçeden garantili projelere milyarlarca lira akıtan Tek Adam Rejimi faturayı yine halka kesti.” dedi. 

Girgin, kitlesel işsizliğin önüne geçilmesi ve çalışanların zorla ücretsiz izne çıkartılmaması için önerilerini şöyle sıraladı:

“1)Kısa çalışma ödeneği pandemi sonuna kadar devam ettirilmelidir.

2) Kısa çalışma ödeneğinden yararlanma şartları kaldırılmalı, tüm işçilerin kısa çalışma ödeneğine erişimi kolaylaştırılmalıdır.

3) Kısa çalışma ödeneği alan işçilerin ileride işsizlik ödeneğinden ve emeklilik hakkından kayıp yaşamaması için düzenleme yapılmalıdır. 

4) İşten çıkarma yasağı salgın boyunca bütün istisnaları kaldırılarak devam etmeli, Kod-29 zulmüne son verilmelidir. 

5)Günlük 47 TL’lik ücretsiz izin sömürüsüne son verilmelidir. 

6) Kısa çalışma ödeneğinin alt sınırı 2825 TL net asgari ücret olarak belirlenmelidir. 

7) İşsizlik sigorta fonundan işverenlere yönelik teşvik ve destek ödemelerine son verilmeli, fonun maddi varlığı sadece işçiler için kullanılmalıdır.

8) Kayıt dışı çalışanların ve yoksul yurttaşların geçimini sağlamak üzere düzenli bir gelir desteği sağlanmalıdır.” 

Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, İzmir Milletvekili Kani Beko ve Muğla Milletvekili Süleyman Girgin’in TBMM’de ortak basın toplantısı metni:

Yıldırım KAYA CHP Ankara Milletvekili

Değerli Basın Emekçileri

Kısa Çalışma Ödeneği uygulaması 31 Mart tarihinde sona ermiştir. Ancak Kısa Çalışma Ödeneği’nin ödenme koşulları ortadan kalkmamıştır. Aksine Covid-19 pandemisi yaygınlaşmış, Türkiye’nin risk haritası kızıla boyanmış, ekonomik kriz daha da derinleşmiştir.

Pandemi koşulları ağırlaşarak devam ederken Kısa Çalışma Ödeneği’nin kaldırılması işsiz sayısını daha da artıracaktır. İşverenlerin dayanma gücü kırılacak, üretimin durmasına ve üretim yapan işyerlerinin hızla kapanmasına neden olacaktır. Kısa Çalışma Ödeneği’nin sonlandırılması zincirleme etki yaratarak işsizliğin ve ekonomik krizin daha da artmasına neden olacaktır. 

Soruyoruz size, pandemide hangi koşullar iyileşti de Kısa Çalışma Ödeneği’ni kaldırdınız?

Pandemi mi sona erdi?

Ekonomik kriz mi bitti?

Toplumun tüm kesimleri mi aşılandı?

Kapalı olan işyerleri normal üretime mi geçti?

İşsizlik sayıları mı azaldı?

Hangi gerekçelerle Kısa Çalışma Ödeneği’ni sonlandırdınız…

İşçinin, işverenin ve toplumun tüm kesimlerinin ortak talebi, bu zorlu koşullarda Kısa Çalışma Ödeneğine devam edilmesi yönündedir. 

Kısa Çalışma Ödeneğinden bugüne kadar toplam 3 milyon 700 bin işçi yararlandı. Mart ayı sonunda da 1 milyonu aşkın işçi yararlanıyordu. 

Bugünden itibaren daha çok işçi işsiz kalacak, daha çok işçi ücretsiz izne çıkartılacak, daha çok işyeri kapanacaktır.

Kısa Çalışma Ödeneği’nin kaldırılma kararı, işçiyi açlığa mahkum eden bir karardır!

Kısa Çalışama Ödeneği, İşsizlik Fonu’ndan ödenmektedir. İşsizlik Fonu’unda biriken para işçinin parasıdır. Yani işçinin birikimi, işçiye ödenmektedir.

Saray iktidarı, işçinin birikiminden günde 47 liranın işçiye ödenmesini çok görüyor… 

Siz kimin parasını kime vermiyorsunuz.

İşsizlik Fonu işsiz kalan işçiler için oluşturulan bir fondur.

Bu günlerde kullanılmayacaksa, ne zaman kullanılacak?

Nerelerde kullanılacak?

Kimin için kullanılacak?

Bugün yapılması gereken Kısa Çalışma Ödeneğinin asgari ücret seviyesine çıkartılarak 2021 yılı sonuna kadar ödenmesine devam edilmesidir. 2022 yılında da değişen koşullara göre ödenip ödenmeyeceğine karar verilmelidir.  

Kani Beko İzmir Milletvekili

Değerli Basın Mensupları;

TBMM’de kabul edilen bir düzenleme ile işsizlik fonundan ödenmek üzere kısa çalışma ödeneğine ilişkin koşullar belirlenmiş ve bir süredir bu yolla pandeminin oluşturduğu ağır koşullar hafifletilmeye çalışılmıştır. 

Ancak Cumhurbaşkanın kararı ile bugün itibarıyla Kısa Çalışma Ödeneği sonlandırılmıştır.

Çok açık ve nettir ki; bu durum büyük bir işsizlik dalgasına neden olacaktır. 

Pandemi koşullarında zaten açlıkla, yoksullukla boğuşan milyonlar bir kez daha açlığa, sefalete terk edilecektir. İşten çıkarmalar artacağı için, işsizlik daha da çok artacaktır. 

Zaten ülkemizde şu an 10 milyona yakın işsizler ordusu vardır.

Dünyada 95 ülkenin nüfusundan daha fazla kişinin ülkemizde işsiz olduğunu vurgulamak isterim.

Kısa çalışma ödeneği kapsamında 3,7 milyon çalışana 2020 yılında 27 milyar lira, bu yılın ilk iki ayında ise 5 milyar lira olmak üzere toplam 32 milyar lira ödeme yapıldığı vurgulanmaktadır. 

Ancak bu kişilerin SGK primleri yatırılmadığından dolayı önümüzdeki dönemde başta kendileri ve onlarla birlikte aileleri de sağlık sorunlarıyla uğraşacaklardır. 

Bu güne kadar yaklaşık 1.400 TL kısa çalışma ödeneği alan kişiler, açlık sınırı 3 bin TL’ye yakın, yoksulluk sınırının 8 bin TL’yi geçtiği bir süreçte zaten zar zor geçiniyorlardı. Bu nedenle de kısa çalışma ödeneğinin bitirilmesi değil aksine kapsamı ve miktarının genişletilerek devam ettirilmesi gerekmektedir.

Kısa çalışma ödeneği kesilirse, bu insanlara iş bulamazsak, işsizlik fonundan da yararlanmazlarsa bu insanlar evine ekmek getiremez konumuna geleceklerdir. Son günlerde AKP’lilerin ve çevrelerindeki kişilerin lüks harcamalarına, devleti ve imkanlarını nasıl talan ettiklerine şahit oluyoruz. 

Kapalı alanlarda kongre yapanlar ve salgının yayılmasını sağlayanlar yani Saraydakiler itibarlarından biraz tasarruf yapacak, uçan, yüzen saraylarından, aldıkları birden fazla maaşlardan vazgeçecek ve esnafa, işçiye, çalışana destek olacaklardır.  

Değerli basın mensupları,

Buradan bir kez daha İşsizlik Ödeneğinden Yararlanma Koşullarını hatırlatmak isterim;

1. Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,

2. Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak,

3. Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,

Bu yasal koşulları, kısa çalışma ödeneği alanların yerine getirmesi çok zordur. Bu yurttaşlar işsizlik fonundan ne yazık ki maaş alamayacaklar. Bugünden itibaren kısa çalışma ödeneği de alamayacaklar. 

Bu durum ILO’nun kararlarında da tanımlanmıştır. 

ILO'nun sosyal güvenlikle ilgili 102 sayılı Sözleşmesi ve 202 sayılı Tavsiye Kararı'na uygun olarak bütün yurttaşlara asgari geçimi şartlarını sağlayacak bir asgari gelir desteği/sigortası sağlanmalıdır. O nedenle de bu kişilere mutlaka asgari ücret düzeyinde bir maaş bağlanmalıdır. 

Pandemi sürecinde başta sağlık çalışanları olmak üzere yüzlerce çalışan koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. 

Birçok insan işini, gelirini ve ekmeğini kaybetti. 

14 milyona yakın işçinin 6.2 milyonu yani yüzde 44 oranında işini, gelirini kaybetti.  

Bu süreçte yani 1 yıldan bu yana sendikalara üye olan işçiler, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymadıkları gerekçesiyle 25/2 maddesi çıkış kodu olan 29 ile işten atıldılar. Bu işçiler tekrar işlerine dönmelidirler.

Pandemi sürecinde yüzbinlerce çalışan sözde işten atılmadı ama ücretsiz izne çıkarıldı. Bu uygulama da derhal sonlandırılmalıdır.

İşten çıkarmalar Covid-19 süresince yasaklanmalı, işten çıkarmalar ve ücretsiz izinler yerine kısa çalışma ödeneği uygulaması uzatılmalıdır.

Bunun yanı sıra; 

İşyerlerinde başta üretim alanları olmak üzere ulaşım, beslenme, barınma gibi tüm alanlarda işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmalıdır. 

Kronik hastalığı olan ve belli bir yaşın üzerindeki tüm işçiler kamu ya da özel fark etmeksizin, bu süreçte idari-ücretli izne çıkarılmalıdır. 

İşten atmalar yasaklanmalıdır, Kod 29’un kullanılması engellenmelidir. 

Çalışma saatleri, ücretlerde kesintiye gitmeden azaltılmalıdır. 

İşçilere ücretsiz-yaygın testler yapılmalı, vakaların arttığı işyerlerinde üretime ara verilmelidir. 

Evden çalışan işçilerin çalışma saatleri düzenlenmeli ve iş için yaptıkları harcamalar karşılanmalıdır.

Tüm çalışanların bir an önce aşı olmaları sağlanmalıdır. 

Süleyman Girgin Muğla Milletvekili

Değerli basın mensupları hepinizi saygıyla selamlıyorum;

2020 Mart’ından bu yana AKP’nin pandemi ile trajik imtihanına şahit olduk. 

Trajikti çünkü; diğer ülkeler çubuğu sosyal devlet olmaya bükerken; AKP tam bir vurdumduymazlıkla vatandaşlarımızı kendi kaderine terk etti.

Trajikti çünkü; vatandaşlarımız canı ve cüzdanı arasına sıkışmışken, tek kalemde yandaşın milyarlarca liralık vergi borcunu silen, her sene bütçeden garantili projelere milyarlarca lira akıtan Tek Adam Rejimi faturayı yine halka kesti. 

Trajikti çünkü; TÜRK-İŞ’e göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı, 2.719 TL iken işçilerimize 1431 TL nakdi ücret desteğini reva gördü. 

Pandemiye işsiz girenlerden, kayıtsız çalışanlardan bahsetmiyorum bile…

Hem testiyi siz kıracaksınız, yani pandemi döneminde halkı ekonomik krize mahkum edeceksiniz, hem de kalkıp tokadı halka atacaksınız yani açlığa talim ettireceksiniz. Bunu kabul etmiyoruz!

Değerli basın mensupları;

Pandemi ve kriz kıskacına karşı yetersiz de olsa bir gelir desteği mekanizması olan Kısa Çalışma Ödeneği'nin dün itibariyle sona ermesi yüz binlerce insanın işini, gelirini tehdit ediyor.

Eğer kısa çalışma ödeneği uzatılmazsa,  1 milyon 300 bin işçi ya işsiz kalacak ya da zorunlu olarak günlük 47 TL karşılığında ücretsiz izne çıkartılacaktır. 

Kimse kasada para yok demesin!

3-4 maaşlı AKP’li bürokratlara gelince kasada para var, işçiye emekçiye gelince kasada para yok. İşçilerin bu yalanlara da karnı tok! 

Ödeneği sonlandırmak toplumu intihara sürüklemektir. 

Kısa çalışma ödeneğinin en azından pandemi sonrasına kadar devam etmesi gerekmektedir.

Değerli basın mensupları,

Özellikle sendikal örgütlenmenin olmadığı işyerlerinde, işçilerin önemli bir bölümünün SGK bildirimleri gerçek kazançları üzerinden değil, asgari ücret düzeyinden yapılmaktadır. 

Bu çarpık durum; işçilerin emeklilik aylığı, geçici iş göremezlik ödeneği, işsizlik sigortası ödeneği ve kısa çalışma ödeneği gibi ödemelerinin düşük hesaplanmasına neden olmaktadır. 

Bazı işverenler, sendikal örgütlenme içindeki işçiyi cezalandırıcı nitelikte kısa çalışma kapsamına almakta, işçiler arasında ayırım yapılmaktadır. 

Bazı işverenler, faaliyeti tamamen durmuş olan işyerlerinde kısa çalışma süresinde işçilere yıllık izin kullandırmıştır. 

Bazı işverenlerce, kısa çalışma kapsamında olmalarına rağmen işçiler 30 gün süreyle çalıştırılmıştır. 

Bazı işverenler işçiyi ücretsiz izne göndermekle tehdit ederek çalıştırmıştır. 

Sonuç olarak, bu kötü niyetli uygulamaların, denetim yoluyla engellenerek kısa çalışma ödeneği uygulamasının uzatılması sosyal devlet olmanın gereğidir. 

Ancak geçici olan bu uygulamayı sonlandıracak etkin bir ekonomik ve sosyal programın bir an önce yürürlüğe konulması isabetli olacaktır, bunu da ilk seçimlerde iktidara gelecek olan partimiz, alnının akıyla yapacaktır. 

Değerli basın mensupları,

Kitlesel işsizliğin önüne geçilmesi ve çalışanların zorla ücretsiz izne çıkartılmaması için;

1) Kısa çalışma ödeneği pandemi sonuna kadar devam ettirilmelidir.

2) Kısa çalışma ödeneğinden yararlanma şartları kaldırılmalı, tüm işçilerin kısa çalışma ödeneğine erişimi kolaylaştırılmalıdır.

3) Kısa çalışma ödeneği alan işçilerin ileride işsizlik ödeneğinden ve emeklilik hakkından kayıp yaşamaması için düzenleme yapılmalıdır.

4) İşten çıkarma yasağı salgın boyunca bütün istisnaları kaldırılarak devam etmeli, Kod-29 zulmüne son verilmelidir.

5) Günlük 47 TL’lik ücretsiz izin sömürüsüne son verilmelidir.

6) Kısa çalışma ödeneğinin alt sınırı 2825 TL net asgari ücret olarak belirlenmelidir.

7) İşsizlik sigorta fonundan işverenlere yönelik teşvik ve destek ödemelerine son verilmeli, fonun maddi varlığı sadece işçiler için kullanılmalıdır.

8) Kayıt dışı çalışanların ve yoksul yurttaşların geçimini sağlamak üzere düzenli bir gelir desteği sağlanmalıdır. 

Bu amaçla ILO’nun sosyal güvenlikle ilgili 102 sayılı Sözleşmesi ve 202 sayılı Tavsiye Kararı’na uygun olarak bütün yurttaşlara asgari geçimi şartlarını sağlayacak Aile Destekleri Sigortası uygulaması derhal hayata geçirilmelidir.

Değerli basın mensupları, bitirirken şunları söylemek istiyorum;

Küresel salgının ekonomik ve sosyal alanda yol açtığı tahribatın giderilmesinde fedakârca çalışan işçilerin emeği bulunmaktadır. 

Zor günlerde, işçilerimiz sağlıkları pahasına üretimi aksatmadan sürdürmüşlerdir. 

Kısa çalışma ödeneğinin pandemi sonuna kadar sürdürülmesi, iktidarın lütfu değil görevidir. 

Hepinize teşekkür ediyorum.


Hiç yorum yok: