10 Şubat 2021 Çarşamba

AKP’nin Rektörleri

 


AKP’nin Rektörleri

AKP Genel Başkanı ve partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan özellikle de son yıllarda;

Üniversitelerimizi üniversite olmaktan çıkartı; rektörler de AKP’nin il ve ilçe başkanları gibi çalışmaya başladı.

Son olarak Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne AKP Sarıyer İlçe Örgütünün kurucusu ve 2015 AKP İstanbul 1. bölge milletvekili aday adayı Prof. Dr. Melih Bulu’yu KAYYUM olarak atamıştır. Antidemokratik rektör atamasını kabul etmeyen rektörlerin seçimle gelmesini isteyen akademisyenler baskı altına alınmaya çalışılmış; üniversite öğrencileri ise polis şiddetine maruz kalmış, yüzlercesi gözaltına alınmış, tutuklanmış ve ev hapsi verilmiştir. 

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri atamayla getirilen KAYYUM rektör Prof. Dr. Melih Bulu’nun yardımcılığını ve danışmanlığını da kabul etmemiştir. Cumhurbaşkanı Kararı ile Boğaziçi Üniversitesine Hukuk Fakültesi ve İletişim Fakültesi açılarak atanan rektöre yardımcı ve danışman bulma yolu seçilmiş, hem de atamayla üniversiteye akademisyen yerleştirme yolu açılmıştır. 

Bütün yetkileri elinde toplayan partili Cumhurbaşkanı rektör atamalarıyla siyasi kadrolaşmayı hedeflerken; üniversitelerimiz de liyakatsiz kişilerin yönetiminde her geçen gün biraz daha kan kaybetmekte, bilim üretmekten uzaklaşmakta, dünya üniversiteleri başarı sıralamasında daha da aşağı sıralara düşmektedir.  

İstanbul Milletvekilimiz Sibel Özdemir’in TBMM Başkanlığına sunduğu kanun telifi, TBMM Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonuna getirilmelidir. 

Rektörlük seçimlerinin tarihsel süreci, AKP’nin demokraside geldiği acınası durumu gözler önüne sermektedir:

18 Haziran 1946 çıkartılan 4936 sayılı Üniversiteler Kanununa göre rektörler seçim ile göreve gelmekteydi. Ancak 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kuruldu ve rektörlük seçimleri kaldırıldı. Rektörlerin en az on beş yıl profesör olarak çalışmış olma şartı getirilerek 5 yıl için atanmaya başlandı. 7 Temmuz 1992’de rektörlük seçimleri geri getirilirken, YÖK’ün ve Cumhurbaşkanının atama yetkisi korundu.

15 Temmuz 2016 darbe girişiminin ardından 20 Temmuz’da Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edildi. Rektörlük seçimleri de 29 Ekim 2016’da, 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yeniden kaldırıldı. Rektörlerin profesör olarak hizmet verme şartı da üç yıla indirildi. 

17 sayılı Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle “Rektörler profesörlük yapanlar arasından atanır.” hükmü getirilerek rektörlerin üç yıl profesör olarak çalışmış olma şartı kaldırılarak rektör atamaları yapıldı.

12 Eylül hukukunu aratacak antidemokratik düzenlemelerinden sonra bakalım neler olmuş:

AKP’LİLER REKTÖR OLDU

Listemizin en başına Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Melih Bulu’yu koyuyoruz. Melih Bulu AKP Sarıyer İlçe Teşkilatı kurucusu, 2009 AKP Ataşehir Belediye Başkan aday adayı, 2015 AKP İstanbul 1. bölge milletvekili aday adayı. 

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP’de aday adaylığından öteye koymadığı birini Türkiye’nin en gözde üniversitelerinden Boğaziçi Üniversitesine rektör atadı…

Niye? Sırf AKP’li olduğu için… 

Niye? Hayalinde Boğaziçi Üniversitesine rektör olmak olan bir AKP’linin hayalini gerçekleştirmek için!

REKTÖR ATANAN AKP MİLLETVEKİLLERİ

-AKP’nin kurucularından, 14 yıl AKP Genel Başkan Yardımcılığı yapmış, eski İzmir Milletvekilli Prof. Dr. Fatma Seniha Nükhet Hotar, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğüne atandı. 

-AKP Edirne eski Milletvekili Prof. Necdet Budak, Ege Üniversitesi Rektörlüğüne atandı. 

-AKP Konya eski Milletvekili Prof. Dr. Cem Zorlu, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörlüğüne atandı.  

-AKP Ankara eski Milletvekili Prof. Dr. Aşkın Asan, Avrasya Üniversitesi Rektörlüğüne atandı.

-AKP Şanlıurfa eski Milletvekili Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi Rektörlüğüne atandı. 

-AKP eski Adana Milletvekilli Prof. Dr. Necdet Ünüvar Ankara Üniversitesi’ne Rektörlüğüne atandı. 

-Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl; 2002 ve 2007 yılları arasında AKP Trabzon Milletvekilliği, 2011’de AKP Ankara Milletvekili yapmış. Aynı zamanda Recep Tayyip Erdoğan’ın özel doktoru…

-AKP eski Kütahya Milletvekili Prof. Dr. Vural Kavuncu, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi rektörlüğüne atandı.

MİLLETVEKİLİ VE BELEDİYE BAŞKANI OLAMAYAN AKP ADAYLARI REKTÖR YAPILDI

-AKP Sakarya Milletvekili aday adayı Prof Dr. Suat Cebeci, Yalova Üniversitesi Rektörlüğüne atandı.

-AKP Kars milletvekili aday adayı Prof. Dr. Hüsnü Kapu, Kars Kafkas Üniversitesi Rektörlüğüne atandı.

-AKP Giresun Milletvekili aday adayı ve AKP Giresun belediye başkan adayı, Prof. Dr. Yılmaz Can Giresun Üniversitesi Rektörlüğüne atandı.

- AKP’den Erzurum milletvekili aday adayı Prof. Dr. Ömer Çomaklı Atatürk Üniversitesi Rektörlüğüne atandı. 

- Ordu’dan AKP milletvekili aday adayı Prof. Dr. Ali Akdoğan Ordu Üniversitesi Rektörlüğüne atanmış.

- AKP’den Diyarbakır milletvekili adayı olan Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç Dicle Üniversitesi Rektörlüğüne atandı. 

- AKP Yozgat Milletvekilliği aday adayı Prof. Dr. Metin Aksoy Selçuk Üniversitesi Rektörlüğüne atandı. 

-AKP Terme Belediye Başkan adayı Prof. Dr. Mustafa Alişarlı; Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlüğüne atandı. Prof. Dr. Mustafa Alişarlı veteriner olmasına rağmen 2019 yılında Abant İzzet Baysal Üniversitesi Hukuk Fakültesinde vekaleten dekanlık da yaptı.

-AKP Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Prof. Dr. Hasan Gönen, 2011’de rektörlük seçimini Prof. Dr. Gaye Usluer’e karşı kaybetmesine rağmen Eskişehir Osmangazi Üniversitesi rektörlüğüne atandı.

Şimdi bu rektörler AKP militanı değil de nedir!

Yıldırım KAYA

CHP Ankara Milletvekili

10 Şubat 2020


Hiç yorum yok: