17 Ağustos 2020 Pazartesi

SERVİSÇİ ESNAFI PANDEMİ SÜRECİNDE DEVLETTEN DESTEK BEKLİYOR


Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odasını ziyaret ederek Başkan Tuncay Elmadağlı ve Yönetim Kurlu üyeleriyle görüştüm. Esnafımızın sorunlarını birinci ağızdan dinleyerek, sorunların çözümü konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Servisçi esnafına pandemi sürecinde hiçbir desteğin verilmediğini de üzülerek öğrendim.

Covid-19 salgını nedeniyle okullar ve işyerlerinin büyük bir bölümü kapandı. Bu durum Türkiye genelinde 360.000 servis aracıyla öğrenci ve personel taşıyan servis aracı işletmecisi esnafı ve çalışanlarını da çok olumsuz etkiledi.

Esnafımızın ve çalışanların mağdur olmaması için 2 Nisan 2020 tarihinde, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yazılı olarak yanıtlanması için TBMM Başkanlığına iki ayrı soru önergesi verdim. Bakanlara ayrı ayrı, “Servis aracı sahibi esnafın vergileri, SGK ve Bağkur ödemeleri durdurulacak mıdır? Özel ve devlet bankalarından aldıkları kredileri faizsiz ertelenecek midir? Trafik Sigortası ve Kasko Sigortası vb. ödenmelerinde indirim ya da kolaylık sağlanacak mıdır? Servis aracı muayene tarihleri ertelenecek midir? Okul servis araçlarında çalışan ya da işten çıkartılan personelin ücreti ödenecek midir? Bakanlığınızın, servis aracı işletmecisi esnafına ve çalışanlarına yönelik bir desteği ya da çalışması var mıdır?” diye sordum.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’tan soru önergemize yanıt gelmezken, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’tan gelen yanıtta, “Covid-19 salgını nedeniyle içinden geçmekte olduğumuz olağanüstü ekonomik koşulların etkilerinin hafifletilmesi ve giderilmesi amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi Destek Programı’ açıklanmış ve söz konusu program çerçevesinde, ekonomik faaliyetlerin yavaşlaması veya imkânsızlaşmasıyla mağduriyet yaşayan sosyal kesimlere destek sağlanmaya başlanmıştır. Bu kapsamda soru önergesinde dile getirilen öğrenci ve personel taşıma işi yapan esnafın Covid-19 salgını nedeniyle yaşadığı ekonomik sıkıntılara yönelik tedbirlerin bütüncül bir yaklaşımla anılan destek programı çerçevesinde değerlendirilmesi gerekmektedir.” denildi.

Ancak, esnafımızın sorunlarını birinci ağızdan dinlemek ve birlikte çözüm üretmek için, Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odasını ziyaret ederek Başkan Tuncay Elmadağlı ve Yönetim Kurlu üyeleriyle yaptığım görüşmede esnafa destek verilmediğini öğrendim.

Bu süreçte, iş düzenini bir yıl olarak planlayan okul servisi işleten esnaf ve çalışanları işsiz kalmıştır. Esnafın nisan ayından itibaren ücretleri, vergileri, SGK ve Bağkur borçları ödenememiştir. Diğer yandan özel ve devlet bankalarından aldıkları kredileri de ödemelerine imkanları kalmamıştır. Altı aydır kontak dahi açamayan esnaf, bir kuruş dahi kazanamamıştır.

Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası yetkilileriyle yaptığımız görüşmede; kurumların ihalesini alan firmaların salgın sürecinde fırsatçılık yaparak personel taşımacılığı yapan araçların fiyatlarını düşürdüğünü, esnafın işsiz kalma korkusuyla şartları kabullenmek zorunda kaldığını, tevfikat uygulamasının salgın sürecinde askıya alınmasını kullanarak araç başı en az %10 gibi bir oranda hakediş kesintisi yapıldığını, yapılan desteğin esnafın değil şirketlerin işine yaradığını öğrendik.

Türkiye Geneli 360.000 servis esnafının talebi;

·       Tüm kredi, kredi kartı, SSK, BAĞKUR, MTV borçlarının 31.12.2020 tarihine kadar ertelenmesi

·       Hibe olarak nakdi yardım yapılması; yapılamıyorsa faizsiz kredi desteği sağlanması.

·       Esnaf aracını yenileyemez durumda olduğu için yaş şartının kaldırılması.

·       03.09.2020 tarihinde yürürlüğe girecek olan, “Okul Servis Araçları Yönetmeliği’nin esnafın beklentilerine yanıt verecek şekilde düzenlenmesi.

Pandeminin yükselişe geçmesi servis aracı işletmecileri esnafının umutlarını tamamen yok etmiştir. 31 Ağustos’ta okulların uzaktan eğitime geçmesi, yüz yüze eğitimin 21 Eylül tarihine kalması, okulların açılıp açılmayacağın gelişmelere göre yeniden değerlendirilecek olması esnafı daha da zor duruma düşürmüştür.

Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Yöneticileri, bu zorlu süreçte devletin kendilerine de yardım elini uzatmasını ve destek vermesin bekliyor.  

Yıldırım KAYA

CHP Ankara Milletvekili

17 Ağustos 2020

 

Hiç yorum yok: