29 Eylül 2021 Çarşamba

ERASMUS ÖĞRENCİLERİNİN AB HİBESİ NEDEN KESİLDİ

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 Aşağıdaki sorularımın Anayasa’nın 98, TBMM İçtüzüğü’nün 96 ve 99’uncu maddelerine uygun olarak, T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. 29.09.2021


Yıldırım KAYA

Ankara Milletvekili

Avrupa Birliği (AB), dünyada önemli öğrenci değişim programlarından biri olan Erasmus’a katılan öğrencilere temel ihtiyaçlarını karşılamaları için para vermektedir. Türkiye’den Erasmus’a hak kazanan öğrenciler de AB hibe yardımından tam ya da yarım dönemlik yararlanmaktadır.

Bilindiği gibi AB Erasmus’a katılan öğrencilere verilmek üzere belli miktarda parayı her dönem başı Türkiye Ulusal Ajansı’na göndermekte,  Ajans da parayı öğrencilere her ay dağıtılması için ilgili okullara vermektedir. 

Ancak Türkiye Ulusal Ajansı bu sene yaptığı düzenlemeyle AB’den gelen hibelerin büyük bir bölümünü kesti.  Karar göre öğrencilere tam ya da yarım dönemlik değil 2,5 aylık hibe verilecek. 

Alınan bu kararla, AB hibesi sayesinde Erasmus programına katılan öğrencilerin eğitimlerini sürdürme imkanları da riske girmiştir. 

Bu bilgiler kapsamında; 

1- Türkiye Ulusal Ajansı Erasmus öğrencilerinin hakkı olan AB hibesini neden kesmiştir?

2- Türkiye Ulusal Ajansı’nın Erasmus öğrencilerinin hakkı olan AB hibesini kesme hakkı var mıdır?

3- Türkiye Ulusal Ajansı Erasmus öğrencilerinden kestiği hibeyi ne yapmıştır? Nereye aktarmıştır?

4- Erasmus öğrencilerinin mağduriyetinin giderilmesi için Cumhurbaşkanlığı tarafından bir girişimde bulunulmuş mudur?

5- Sorun çözülemezse, Erasmus programına katılan öğrencilerin eğitimlerini sürdürmeleri için gerekli ekonomik destek Türkiye tarafından verilecek midir?  





Hiç yorum yok: