19 Kasım 2017 Pazar

Cumhuriyet Kadınları


Cumhuriyet Kadınları
(CHP Kırşehir Kadın Kolları Cumhuriyet Kadını" bülteninde yayınlandı)
Cumhuriyet’in kadınlar için farklı bir anlamı vardır. Deyim yerindeyse “Cumhuriyet” kadınların varoluş nedenidir. Çünkü “Cumhuriyet”, kadınları özgürleştirmiştir. Eşit yurttaşlık hakkı ve birey olma bilinci vermiştir. Bu hakların mimarı da Mustafa Kemal Atatürk’tür.

Atatürk, kadınlara eşit yurttaşlık haklarını vermekle kalmamış, “Kadınlarımız hatta erkeklerden daha çok aydın, daha çok feyizli, daha fazla bilgili olmaya mecburdurlar.” diyerek kadının olması gerektiği yeri ifade etmiştir.

Bu yüzdendir ki Cumhuriyet kadını, bugün demokrasinin beşiği olarak gösterilen ülkelerin kadınlarından çok daha önce çoğu hakka kavuşmuştur.

Cumhuriyet kadını; 3 Nisan 1930 yılında belediye seçimlerine katılma hakkına, 26 Ekim 1933 yılında muhtar olma ve ihtiyar meclisine seçilme hakkına kavuşmuştur. 5 Aralık 1934 yılında ise milletvekili seçme ve seçilme hakkı Anayasal hak olarak verilmiştir.

Bugün bütün dünyanın gıpta ile baktığı; Fransız kadınları 1944 yılında seçme ve seçilme hakkına kavuşurken, İtalyan kadınları 1945 yılında ilk genel seçimlere katılabilmiştir. Dünyaya teknoloji pazarlayan Japon kadınları ise 1945 yılında bu haklara kavuşmuştur. İsviçre'de kadınlar seçme ve seçilme hakkını 1971 yılında kazanmıştır.

Bu örneklerin oldukça şaşırtıcı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, bu ülkelerde kadın haklarının geldiği seviyeye baktığımızda, ülkemiz açısından çok dramatik bir durum ortaya çıkıyor.

Bugün geldiğimiz noktada, Cumhuriyet kadınının kazandığı hakları yeterince kullanamadığını ve koruyamadığını görüyoruz. Atatürk’ün hayal ettiği zirvelerde olması gerekirken, sığ sularda, haklarının sinsice törpülenmesini izliyor.

Celladına aşık kadınlar, "Kadın ile erkeği eşit konuma getiremezsiniz çünkü o fıtrata terstir” diyenleri destekliyor. Medeni Kanunun kendisine verdiği hakların değerini bilmeden, “kadınların insan olup olmadığının” tartışıldığı Ortadoğu’daki kadınların yaşam tarzına özeniyor.

Bütün bunlara rağmen “Cumhuriyet” kadınlarımıza aydınlık bir yol açmıştır. Kadınlarımız bu sayede büyük bir yol kat etmiş, büyük başarılara imza atmıştır. Ancak, Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği hedefe henüz ulaşamamıştır.

Haydi kadınlar!
Kurtuluş Savaşı’nda gösterdiğiniz azmi, inancı ve kararlılığı, barışta da gösterin.
Eşitlikte, özgürlükte, demokraside, bilimde, eğitimde…
Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği medeniyet yolunda, bir adım öne geçin.

Yıldırım Kaya
CHP Parti Meclisi Üyesi
Ekim-Kasım Aralık 2017

Üç ayda bir yayınlanan "CHP Kırşehir Kadın Kolları Cumhuriyet Kadını" bülteninin 1. sayısında yayınlanmıştır.












Hiç yorum yok: