2 Haziran 2022 Perşembe

ÇÖZÜM KÖY ENSTİTÜSÜ ÇALIŞMAMIZIN ON ÜÇÜNCÜSÜNÜ KIRKLARELİ LÜLEBURGAZ KEPİRTEPE KÖY ENSTİTÜSÜ

Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla başlattığımız 21 Köy Enstitüsü ziyaretimizin on üçüncüsünü Kırklareli Kepirtepe Köy Enstitüsü’ne yaptık. Ziyaretimizi Kırklareli İl Başkanımız Alaaddin Güncer, Kırklareli Milletvekilimiz Türabi Kayan, Edirne Milletvekilimiz Okan Gaytancıoğlu, Lüleburgaz İlçe Başkanımız Devrim Gündüz, Lüleburgaz Belediye Başkanımız Murat Gerenli, Yenikuşak Köy Enstitüleri Lüleburgaz Şube Başkanı Günsel Solak, çeşitli eğitim kurumları, eğitimciler ve partililerimizden oluşan bir heyetle birlikte gerçekleştirdik.

ÇÖZÜM KÖY ENSTİTÜSÜ ÇALIŞMAMIZIN ON ÜÇÜNCÜSÜNÜ

LÜLEBURGAZ KEPİRTEPE KÖY ENSTİTÜSÜ

(1937-1954)

Kepirtepe Köy Enstitüsü en fazla yer değiştiren, “göç eden” “Köy Enstitüsü” olma unvanını taşıyor. Okulun Edirne Karaağaç’tan, Kırklareli Alpullu’ya, Alpullu’dan Lüleburgaz Kepirtepe’ye, oradan Ankara Hasanoğlan’a ve yeniden Kepirtepe’ye uzanan bir göç hikayesi var...

Kepirtepe Köy Enstitüsü mezunu şair, yazar Mehmet Başaran'ın dediği gibi; “Trakya halkı gibi, göçmendi Kepirtepe Köy Enstitüsü”

1937 yılında Edirne’nin Karaağaç istasyonunda, “Eğitmen Kursu” açıldı.  

1938 yılında aynı binada bir de “Köy Öğretmen Okulu” kuruldu.  

Okul 1939 yılında Kırklareli Alpullu’ya daha sonra da Lüleburgaz Emrullah Efendi İlkokulu’nun bahçesine taşındı.

1940 yılında Köy Enstitüleri Kanununun çıkmasıyla okulun adı Kepirtepe Köy Enstitüsü oldu. 

1942 yılı Nisan ayında, II. Dünya Savaşı nedeniyle Kepirtepe Köy Enstitüsü öğrencileri Ankara Hasanoğlan Köyü’ne taşındı.

1942 yılının Aralık ayında ise yeniden Kepirtepe’ye dönüldü.

İlk müdürü Nejat İdil, daha sonra da İhsan Kalabay oldu.

Kepirtepe Köy Enstitüsü ilk mezunlarını 1943'te verdi. 

1954 yılına kadar okuldan 7 bine yakın kişi mezun oldu.

Kepirtepe Köy Enstitüsü İlköğretmen Okulu olduktan sonra da çok değerli mezunlar vermeye devam etti. Bu mezunlardan biri de Kepirtepe İlköğretmen Okulu’ndan 1963-1964 eğitim öğretim yılı yaz döneminde mezun olan ünlü sinema sanatçımız Şener Şen’dir. Şener Şen daha sonra Kocaeli’ye öğretmen olarak atanmıştır.  

Kepirtepe Köy Enstitüsü de diğer Köy Enstitüleri gibi öğrenciler tarafından yapılmıştır.

Kepirtepe Köy Enstitüsü binaları “Yenibedir Köyü” yakınlarında, Lüleburgaz’a 5 km uzaklıkta kıraç, ağaçsız, susuz, verimsiz, sessiz, kepir bir arazide yapılmaya başlandı. 

Köklerini bu kepir araziye salan okul adını da bu kepir arazisinden alarak  “Kepirtepe Köy Estitüsü” oldu.

En büyük sorun su sorunuydu. Su aramalarından da bir sonuç alınamadı. Okulun suyu Lüleburgaz’dan taşındı. Yemek, çamaşır ve diğer ihtiyaçlar Lüleburgaz’dan kamyonlarla, varillerle, bidonlarla taşınan suyla karşılandı.

Diğer bir deyişle Kepirtepe Köy Enstitüsü öğrencileri taşıma suyuyla değirmeni döndürmeyi başardı.

1942 yılına gelindiğinde yeni bir göç daha başlar…

Kepirtepe Köy Enstitüsü’nün 22’si kız, toplam 226 öğrencisi Ankara Hasanoğlan’a gelir.

Kepirtepe Köy Enstitüsü’ü mezunlarından Nedim Menekşe Ankara Hasanoğlan’a göçü anılarında şöyle anlatır:

“Tam yerleşmeye başlamıştık ki, Kepirtepe’nin kaderi olan göç tekrar gözüktü. Bir gün yazı tahtasına bir ilan asılmış; her öğrenci çatal, kaşık, iki tabak, battaniye hazırlasın. Hasanoğlan’a göç edilecek diye. 2. Dünya Harbi zamanında, Trakya boşaltılırken bizi de oraya götürdüler. Gruplar halinde Ankara’nın Hasanoğlan Köyü’ne gittik. Bütün demirbaş eşyalarımız Hasanoğlan’ a nakledildi… Hasanoğlan’a gittiğimiz zaman, kızları okul binasına, erkekleri camiye yerleştirdiler. Orada bizim için yeni bir kuruluş başladı yani. Kepirtepe’nin kuruluşundan sonra yeni bir kuruluş…” 

Kepirtepe’yi kuran öğrencilerin, Hasanoğlan Köy Enstitüsü’nü kurmak için de kolları sıvadığını görüyoruz. 

Kepirtepe Köy Enstitüsü mezunlarından Rüştü Güvenç bir anısında Hasanoğlan Köy Enstitüsü’nün yapılış anılarını şöyle aktarıyor:

“Hasanoğlan’a her köy enstitüsünden 20’şer öğrenci, onar öğretmen gidiyordu. Öğrencilerin bir kısmı çadırlarda, bir kısmı camide kalıyordu. Biz camide kalıyorduk. Her köy enstitüsü ayrı ayrı binaların yapımına başladı. Bu durum bir süre sonra hangi köy enstitüsü binayı daha çabuk bitirecek yarışına dönüştü. Bel küreği ve kazma ile kazılan temeller yapılırken, Kastamonu Gölköy Köy Enstitüsü’nden gelen öğrenci arkadaşlarımız, bizi geçmişlerdi. Bu durum karşısında ne yapalım diye düşünürken, bir gece 12 arkadaş camiden kalkıp, 1 kilometre yürüyerek okulun yapıldığı alana gittik. Orada duran bekçi ne yapmaya geldiğimizi sorunca,

“Bize kazma kürek ver, biz temeli kazmak istiyoruz” dedik.

Bekçiden kazma ve kürek alıp akşam saat 21.00’dan sabah ezanı okununcaya kadar çalışıp tekrar camiye döndük. Biraz uyuduktan sonra, kaldırılıp tekrar inşaat alanına gittik. Gittiğimizde inşaata bakan yapıcı öğretmenlerimizden Namık Ergin, oturdu, elini yüzüne kapayarak ağlamaya başladı.

“Öğretmenim ne oldu? Neden ağlıyorsunuz…” dedik

Ama bir şey söyleyemedi. Biz de;

“Temeli galiba köstebekler kazmış, dedik” diye anlatır.

Bugün de bizler bu anıları dinledikçe duygulanıyoruz, gururlanıyoruz… Geçmişimizi öğrendikçe de bugün daha çok mücadele, daha çok emek, daha çok özveri, daha çok duyarlık gerektiğinin farkına varıyoruz.

Kepirtepe Köy Enstitüsü öğrencileri 1942 yılının Nisan ayında geldikleri Hasanoğlan’dan aralık ayında ayrıldılar. Ayrılırken de yanlarına sadece özel eşyalarını aldılar. Getirdikleri demirbaşları Hasanoğlan’da bıraktılar.

Keğirtepe’ye dönen öğrenciler bu defa Kepirtepe Köy Enstitüsü’nün yapımına devam ettiler.  

Kepirtepe Köy Enstitüsü’ne; idare ve dersliklerin olduğu ana bina, kütüphane, hamam, çamaşırhane, lojman, yatakhane, tuvalet, revir, lojmanlar, elektrik, depo, marangozhane, demir atölyesi, fırın, yangın havuzu, Atatürk büstü, futbol sahası ve kömürlük binaları yaptılar.

Kepirtepe Köy Enstitüsü 1954 yılında kapatıldıktan sonra;  

1954 yılında Kepirtepe İlköğretmen Okulu

14 Haziran 1973 Kepirtepe Öğretmen Lisesi

1977-1978 öğretim yılında sınıf öğretmeni yetiştiren 2 yıllık Kepirtepe Eğitim Enstitüsü

1979 yılında Kepirtepe Öğretmen Lisesi  

13 Ocak 1990 tarihinde Kepirtepe Anadolu Öğretmen Lisesi oldu.

Bugün hala varlığını sürdürmektedir.


Yıldırım KAYA

CHP Ankara Milletvekili

TBMM Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu Grup Sözcüsü

 2 Haziran 2022/Kırklareli Lüleburgaz -Kepirtepe


Hiç yorum yok: