Covid-19 dünyayı kasıp kavururken, dünyada sosyal devlet politikalarının ve iş güvencesinin ne kadar can alıcı olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Dünya ülkeleri bu konuda eksiklerini tamamlamaya ve yeni tedbirler almaya başladı.
Peki AKP ve saray hükümeti bu süreçte ne yaptı? Covid-19 pandemisini kıdem tazminatını ortadan kaldırmak için fırsata çevirmek istedi.
Yıllardır raflarda bekletip, fırsatını bulduğunda indirip, seçim endişesiyle tekrar raflara kaldırdığı kıdem tazminatını ortadan kaldırmak için TBMM’ye “İşsizlik Sigortası Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”ni getirdi.Teklif AKP ve MHP oylarıyla hızla komisyondan geçirildikten sonra, TBMM Genel Kuruluna getirildi.
Ancak AKP’nin hiç beklemediği bir şey oldu. Torba yasa teklifine karşı tüm işçi sendikaları birleşti. İşçi Konfederasyonları TÜRK İŞ, HAK-İŞ VE DİSK “Kıdem Tazminatı kırmızı çizgimizdir.” diyerek ortak tavır ve eylem kararı aldı. Parlamentoda da başta CHP olmak üzere AKP ve MHP hariç muhalefet partileri torba yasaya karşı ortak tavır aldı.
Sendikalarımızın sokaktan yükselen fiili direnişi ile parlamentoda muhalefet milletvekillerinin ortak mücadelesi sonuç verdi. 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanların belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışmalarını düzenleyen; yine 25 yaş altı gençlerin 10 günden az çalışmaları halinde malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi yatırılmasını kaldıran; kıdem tazminatını, ihbar tazminatını ve iş güvencesini tamamen yok eden, esnek çalışmayı düzenleyen 33 ve 37. maddeleri ile 21, 24, 25 ve 40. maddeleri yasa teklifinden çıkartıldı.
Bu başarı sendikalarımızın ve parlamentodaki muhalefet partilerinin fiili ve meşru mücadelesi sonucu alınmıştır. Tarihi bir değere sahiptir.
En ön saflarda mücadele eden işçi konfederasyonlarımız TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK’in değerli başkanlarına ve üyelerine; parlamentoda partimizle birlikte torba yasaya karşı ortak mücadele veren siyasi partilerimize teşekkür ediyorum.
Emekçilerin sesini duyurmak için Meclis’e gelen DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve yöneticileri polisin coplu, tekmeli, müdahalesine maruz kaldılar.
Sokaklarda mücadele yürütürken Covid-19’a yakalanan, esnek çalışma maddelerinin geri çekilmesinde büyük emeği olan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğluna da geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Sokaklar senin Arzu Çerkezoğlu, Covid-19'u da yeneceksin, birlikte mücadeleye devam edeceğiz.
Ancak AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş’un esnek çalışmaya ilişkin 33 ve 37’nci maddelerin tekliften çıkarılmasına ilişkin kararı açıklarken “…bu iki maddeyi daha detaylı çalışmak üzere metinden çıkaracağız…” demesinden anlıyoruz ki yasa teklifi sadece rafa kaldırılıyor, uygun bir zamanda yeniden Meclis gündemine getirilecek.
Sayın Mehmet Muş’a buradan sesleniyorum; işçiler ve emekçiler fabrikalardan, tarlalardan, çalışma alanlarından, sokağa çıkıyor. Bu ayağa kalkış, emeğin en yüce değer olduğunu bilenlerin bilmeyenlere haykırışıdır.
Duyun bu sesi!
Emekçilerin haklarını gasp etmek için puslu havları beklemeyin!
Covid-19 sürecinde sendikalarımızın şu taleplerinin de ivedilikle hayata geçirilmesi gerekir:
1. İşçi sendikaların Covid-19 salgını sürecinde “İşsizlik Sigortası Fonundan yararlanma koşullarının işçi lehine genişletilmesi teklifi hayata geçirilmelidir.
2. İşsiz kalan işçiyi desteklemek amacıyla kurulan “İşsizlik Sigortası Fonu” işvereni desteklemek için kullanılmamalıdır.
3. İşsizlik Fonu işverene peşkeş çekilmemelidir. İşsizlik Fonundan yararlanma koşulları işçinin lehine esnekleştirilmelidir.
4. İşsizlik Fonundan yararlanma koşulları, işverenin SGK’ya bildirim koduna bağlı olmamalıdır.
5. Ücretinden İşsizlik Fonuna kesinti yapılan her işçi, işsiz kaldığında işsizlik fonundan koşulsuz yararlanmalıdır.
6. Asgari ücret vergi dışında bırakılmalıdır.
7. Ücretiyle geçinenler için vergide adalet sağlanmalıdır.
8. Covid-19 süresince temel gida maddelerinden vergi alınmamalıdır.
9. Su, doğalgaz ve elektrik faturalarında asgari ücret ve altında ücret alanlarla, işsizlere indirim yapılmalıdır.
Bu taleplerin hayata geçirilmesi için sendikalarımızın, demokratik kitle örgütlerimizin, parlamentodaki muhalefet partilerimizin birleşerek fiili ve meşru mücadeleyi devam ettirmesi bir zorunluluktur.
Bugün bir kez daha gördük ki emeğin bölünmüş gücü birleşince önünde hiçbir güç duramıyor. Yıllar önce söylenen “Silkele başkan düşecekler” sloganımız hayat buluyor.
Yaşasın emeğin örgütlü mücadelesi.
Yıldırım KAYA
CHP
Ankara Milletvekili
11 Kasım 2020
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder