YEDİ BÖLGEMİZDE YETİŞEN PATATESİ İTHAL EDİYORUZ
Sivil Toplum Kuruluşlarının Değerli Temsilcileri
Değerli Muhtarlarımız
Yerel seçimlerin bir bekaa sorunu olamadığını AKP ve MHP’nin yöneticileri de dahil olmak üzere herkes biliyor. Ankara Belediye Başkan Adayımız Sayın Mansur Yavaş’a yapılan son saldırıdan sonra, sorunun Türkiye’nin bekaa sorunu değil, bazılarının rant sorunu olduğu açıkça gördük..
Şizofren ve çocuk tacizcisi bir kişiden medet umanların, şu aşamadan sonra neler yapabileceklerini kestiremiyoruz.
Çünkü saraydaki kibir abidesi 24 saat boyunca televizyonlarda parti başkanlarına tehditler savuruyor, onları hapislerde çürüteceğini söylüyor. İçişleri Bakanı akla hayale gelmeyecek senaryolar kuruyor. Kalem dahi tutamayacak 6 yaşındaki çocukların 1 Nisan’da silahla valilikleri ve kaymakamlıkları basacağını iddia ediyor.
Korkunun ecele faydası yok. Herkes gibi, onlar da baharın geldiğini görüyorlar!
Tüm Türkiye’de olduğu gibi, Kızılcahamam’da da tarım bitmiş, turizm gelirleri sıfırlanmış, millet aç, işsiz…
Pazar, market, manav el yakıyor. Bir liraya aldığımız soğanı, patatesi artık pazarlarda bulamıyoruz. 1-2 liraya aldığımız meyve sebzeyi 8-10 liraya alıyoruz. Meyve sebzeyi taneyle alır hale geldik.
Türkiye’nin yedi bölgesinde de yetişen bir ürünümüz var.
Patates!
Şimdi ithal ediyoruz!
Cumhurbaşkanı Kararı ile 200.000 ton patates ithalatı için gümrük vergileri sıfırlandı! Her bölgesinde patates yetişen bir ülkenin patates ithal etmesi ne acı! 17 yılda tarımı bitirdiler; patatese, soğana muhtaç hale geldik...
Değerli Temsilciler;
Biz Sivil Toplum Kuruluşlarımızın ve Muhtarlarımızın büyük sorunları olduğunu biliyoruz. AKP’nin yönetimi altında olmayan STK’ların büyük baskı gördüğünü, faaliyetlerini yapamaz hale getirildiklerini görüyoruz. AKP iktidar gücünü kullanarak, kendisine yakın olmayan STK’ları baskı altına almakta, faaliyetini yapamaz hale getirmekte ya da kapatmaktadır.
Değerli Muhtarlarımız
Muhtarlarımızın da büyük sorunları olduğunu yaptığımız özel çalışmalardan biliyoruz.
Biz 2017 yılında muhtarlarımızla ilgili çok sayıda çalışma yaptık, toplantılar düzenledik. Muhtarlarımızın sorunlarını tespit ederek kitapçık haline getirdik. Muhtarlarımızın bazı temel sorunları parlamentoda çözülmesi gerekiyor. Bir kısmının da belediyelerimiz tarafından çözülebilecek sorunlar olduğunu gördük.
Yerel Yönetimler tarafından hemen uygulamaya sokulabilecek sorunlar:
• Belediyeler tarafından muhtarlık binalarının çalışma koşullarına uygun hale getirilmesi.
• Muhtarlık binasının; elektrik, su, ısınma, telefon, kırtasiye ve ikram giderleri için ödenek ayrılması.
• Nüfus yoğunluğu olan mahalle muhtarlarına yardımcı çalışan verilmesi.
• Muhtar ücretlerinin en düşük memur maaşı seviyesine çekilmesi.
• Kendi mahalle sorunlarının çözümünde ve planlamasında, belediye meclislerinde ve ilgili komisyonlarda, muhtarın karar alma süreçlerine dahil edilmesi.
• Belediye ve parti etkinliklerinde, muhtarlara protokol kurallarının eksiksiz olarak uygulanması.
• Muhtarların toplu taşım araçlarından ücretsiz yararlanması.
Bu talepler, iktidar partisi tarafından hemen karşılanabilecek taleplerdir. Taleplerin iktidar tarafından karşılanmaması halinde, parti ayrımı gözetmeksizin yerel yönetimler tarafından ivedilikle hayata geçirilmesi gerekir.
Biz buradan muhtarlarımıza söz veriyoruz, parti ayrımı gözetmeden bu talepleri CHP’li belediyeler tarafından yerine getireceğiz.
Muhtarların diğer talepleri:
• Tebligat memuru haline getirilen muhtarların iş yükünün ve masraflarının hafifletilmesi için; nüfus yoğunluğu olan yerlerde yardımcı çalışan verilmesi, masraflarının karşılanması. Bunlar yapılamıyorsa, tebligat görevinin muhtarlardan alınması.
• Muhtar ücretlerinin en düşük memur maaşı seviyesine çekilmesi.
• 442 Sayılı Köy Kanunu’nun günün koşullarına uygun hale getirilmesi.
• 4541 sayılı Mahalle Kanunu’nun günün koşullarına uygun hale getirilmesi.
• 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 9. maddesinin değiştirilmesi, “Bütçe imkanları ölçüsünde” terimi kanundan çıkarılarak, “ayni” yardım kelimesine ek olarak “nakdi’’ kelimesinin eklenmesi. Muhtarlıkların, 75. maddede yer alan kamu kurum ve kuruluşlarından sayılması.
• 2972 Sayılı Kanunun 31. maddesi değiştirilerek, muhtarlık seçimlerine adaylık usulü getirilmesi. Öğrenim durumunun yükseltilmesi ve muhtar adaylığının iyi hal kağıdı ile yapılması.
• Muhtarların görev tanımının daha açık yapılması.
• Büyükşehir meclis ve encümenlerinde, bir kırsal mahalle muhtarı, bir de şehir mahalle muhtarı bağımsız üye olarak temsil edilmesi.
• Muhtarların kent konseylerindeki temsil rolleri güçlendirilerek, yürütme organlarında belli bir oranda temsil edilmelerinin sağlanması.
• Muhtar örgütlenmesinin, “Türkiye Muhtarlar Birliği” adı altında gerçekleşmesi.
Bu sorunların büyük bir bölümünü parlamentoda çözülebilecek sorunlardır. Bu taleplerin takipçisi olacağımızın bir kez daha altını çizmek istiyorum.
#MartınSonuBahar, biz sorunları hiçbir parti ayrımı yapmadan çözmek için geliyoruz…
Yıldırım Kaya
CHP Genel Başkan Yardımcısı
Ankara Milletvekili
13 Mart 2019/Ankara-Kızılcahamam
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder