Avrasya Üniversitesinde Akademisyen Kıyımı
Trabzon Avrasya Üniversitesinde 40’a yakın öğretim elemanı bayram öncesi işten çıkarıldı. Bütünleme sınavlarını dahi gerçekleştiremeyen öğretim elemanlarının bir dönem boyunca anlattıkları derslerin sınavlarını kimin yapacağı ise belirsizdir.
2547 sayılı Sayılı Yükseköğretim Kanununda 15 Nisan 2020’de yapılan değişiklik, 17 Nisan 2020’de 31102 sayılı Resmi Gazete’de yadımlanarak yürürlüğe girmişti. Yapılan değişiklikle 2547 sayılı Kanunun ek 8 inci maddesine “Vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışan öğretim elemanlarına, unvanlarına göre Devlet yükseköğretim kurumlarında ödenen ücret tutarından az ücret verilemez. Bu fıkra kapsamında devlet yükseköğretim kurumlarında ödenen emsal ücretin hesaplanmasında ilgili mevzuat uyarınca aylıklara ilişkin hükümlerin uygulandığı kadroya bağlı ödemeler dikkate alınır.” fıkrası eklenmişti.
YÖK Kanunda yapılan ücret düzenlemesine rağmen, devlet üniversitelerinin yarı fiyatına öğretim elemanı çalıştıran Avrasya Üniversitesi yönetimi; herhangi bir bildirim yapmadan akademisyenleri işten çıkartmıştır. İşten çıkartılan akademisyenlerden birinin intihar edeceğini söylemesi ise olayın vahametini ortaya koymaktadır. Mağduriyetlerin daha da derinleşmemesi ve acı olayların yaşanmaması için YÖK’ün olaya derhal müdahale etmesini gerekmektedir.
Yeni ücret düzlenmesinin vakıf yükseköğretim kurumlarının bazılarında uygulanmadığını, hatta öğretim elemanlarına asgari ücret seviyesinde ücretler ödenmeye devam edildiği ihbarları üzerine; 17 Temmuz 2020’de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını için TBMM Başkanlığına bir soru önergesi vermiştim. Ancak soru önergemiz, konunun Milli Eğitim Bakanlığının görev ve yetki alanına girdiği belirtilerek Cumhurbaşkanı Yardımcısı tarafından yanıtsız bırakılmıştı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay yetki alanımıza girmiyor demesine rağmen, YÖK, 14 Nisan 2022’de “Bazı Vakıf Üniversitelerindeki Akademisyenlerin Maaşları ve İşten Çıkarılmalarına Yönelik Kamuoyuna Yansıyan Şikayetlerle İlgili Açıklama” başlığıyla kamuoyuna bir açıklama yapmıştır. Açıklamada, “Söz konusu üniversitelerdeki şikayetleri denetlemek üzere YÖK Denetleme Kurulundan iki üye ve müfettişler görevlendirilmiştir. İncelemeler mevzuat kapsamında yapılmakta olup mevzuata aykırı tespitlerin olması halinde Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmelik'inin 25. Maddesi kapsamında ilgili yükseköğretim kurumuna önlemler uygulanacaktır. Ayrıca denetleme süreçleri ile ilgili olarak süreç şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılacaktır.” denilmiştir.
Özel üniversitelerin keyfi işten çıkarmalarına, kanuna rağmen öğretim elemanlarını kölelik ücretlerine mahkum etmelerine, YÖK’ün bir an evvel müdahale etmesi ve gerekli cezai yaptırımları uygulamaya sokması gerekmektedir.
Avrasya Üniversitesinden yükselen çığlığı YÖK’ün geç olmadan duyması gerek!
Yıldırım KAYA
CHP Ankara Milletvekili
17 Temmuz 2022
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder