Çocuklarımız Kobay Değildir
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Covid-19 salgını nedeniyle başlatılan uzaktan eğitimin 31 Mayıs’a kadar devam edeceğini açıkladı.
Yükseköğretim Kurumu (YÖK), ise üniversitelerin bahar dönemi eğitim öğretim sürecinin uzaktan eğitimle yapılacağını duyurdu.
YÖK ayrıca, 20-21 Haziran'da yapılması planlanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nı (YKS), 25-26 Temmuz 2020'ye ertelendiğini açıkladı.
Milli Eğitim Bakanlığı ise 6 Haziran’da yapılacak İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavları (İOKBS) ile 7 Haziran’da yapılacak olan Liselere Geçiş Sistemi Merkezi Sınavının (LGS) ertelenmesine ilişkin bir açıklama yapmadı.
Covid-19 salgını devam ederken 31 Mayıs’tan sonra okullar açılacak mı?
Açılacaksa milyonlarca öğrencinin, öğretmenin, velinin güvenliği nasıl sağlanacak? Çoğu veli okulların açılması halinde çocuklarını okula göndermeyeceğini şimdiden ilan etti.
Salgın bitmeden okulları açma kararı alan Fransa ve Danimarka’da da veliler çocuklarını okullara göndermeyerek tepkilerini ortaya koymuştu.
6 Haziran’da yapılacak İOKBS ile 7 Haziran’da yapılacak olan LGS’yi, Covid-19 tehdidini ve sınav stresini dikkate alarak düşünmemiz gerekir. Çocuklarımızın şu anki psikolojisi bu sınavları kaldıracak durumda değildir.
Diğer yandan sosyal mesafenin korunması gereken bir zamanda, milyonlarca insanın temas halinde olmasının toplumun sağlığını tehdit edeceği de unutulmamalıdır.
YÖK tarafından Covid-19 salgını nedeniyle 25-26 Temmuz’a ertelenen YKS’nin yeniden öne alınacağı; 20-21 Haziran veya 27-28 Haziran tarihlerinde yapılacağı iddiaları gündemdedir.
Bu iddialar, YKS’ye girecekler üzerinde büyük bir stres ve baskı yaratmıştır. Bu tartışmalara rağmen yetkililerden de bir açıklama gelmemiştir.
Tüm bu tartışmaların son bulması için ivedilikle şu kararların alınmasını öneriyoruz:
• İlk ve ortaöğretimde 2019-2020 eğitim- öğretim döneminin uzaktan eğitimle tamamlanacağı açıklanmalıdır.
• Haziran ayında yapılacak olan LGS ve İOKBS Temmuz ayında uygun bir tarihe ertelenmelidir.
• 25-26 Temmuz’a ertelenen YKS’nin yeniden öne alınmayacağı, zamanında yapılacağı açıklanmalıdır.
• 18 Mart'ta atama sonuçları açıklanan, ancak kararnameleri çıkartılmadığı için maaş alamayan 20 bin öğretmenin kararnameleri ivedilikle çıkartılmalıdır.
Okullara, eğitim sistemine AVM mantığıyla bakılamaz.
Ekonomiyi canlandıracağım diye AVM’leri açmaya hazırlananların; okullarımızı ticarethane, öğrencilerimiz de müşteri olarak görmelerine asla izin veremeyiz.
Hiç kimse eğitim bilimini, eğitim psikolojisini yok sayarak başarılı bir sonuç elde edemez.
Sağlık Bakanı,
Milli Eğitim Bakanı,
YÖK Başkanı ve ÖSYM Başkanına çağrımızdır;
Bilim Kurulu’nu bilgilendirerek, doğru kararların alınması için elinizi taşın altına koymalısınız.
Tek adam her şeyi bilir anlayışından vazgeçilmelidir.
Çocuklarımız hiç kimsenin kobayı değildir.
Talep ve önerilerimizi bir kez daha tüm öğrenci, öğretmen, veli ve kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.
Yıldırım KAYA
CHP Genel Başkan Yardımcısı
Ankara Milletvekili
4 Mayıs 2020
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder